Miesvihaajat

Miesvihaajat (Tribadien yö)

Per Olov Enquist

August Strinbergin elämästä on kirjoitettu paljon (mm. Atos Wirtanen, 1962; Olof Lagercrantz, 1979; Per Olov Enqvist, 1984). Hänen ensimmäisestä vaimostaan, suomalaissyntyisestä aatelisneidistä ja myöhemmin näyttelijättärestä Siri von Essenistä on myös julkiastu teos (Maj Dahlbäck, 1989, suom. 1991). Näiden kahden tulisieluisen taiteilijan repivästä avioliitosta (1877–1890) kertoo Per Olov Enqvistin näytelmä Miesvihaajat eli Tribadien yö, jonka Teatteriryhmä Maneeri on valinnut esitettäväkseen.

Täysin tietoisina näytelmän vaikeudesta ja haastavuudesta, sekä omasta rajallisuudestamme, olemme innolla paneutuneet Augustin ja Sirin myrskyisän avioliiton tyrskyihin; on ollut jännittävää koota August Strindbergin avioliiton palapeliä. Paloja ihmisestä, jossa asuu epäluuloinen pelokas lapsi, tutkija ja tiedemies, rakkaus-vihasuhde vaimoon, naisvihaaja ja samalla naisen vapauden puolestapuhuja, macho-mies, mutta ennen kaikkea: suuri kirjailija.

Eikä palapeli ole valmis ennen kuin koossa ovat palat Siri von Essenistä: uhrautuvasta äidistä ja vaimosta, keskinkertaisesta näyttelijästä, Strindbergin varjoon jääneestä yksinäisestä vailla hyviä ihmiskontakteja.

Peliin ja avioliittoon liittyy oleellisesti tanskalainen Marie Davi: taiteilija, alkoholisti vapaa nainen, väittämien ja ainakin Strindbergin ”hallusinaatioiden” mukaan lesbo, joka ”riistää minulta minun vaimoni”.

TAI ehkä palapelin kokosikin mielessään Viggo Schiwe ”Tanskan paras näyttelijä”, joka ulkopuolisena joutuu kuulemaan avioliiton intiimeimmätkin yksityiskohdat.


Ensi-ilta 11.3.1992

Paikka: Turun Ylioppilasteatteri


Työryhmä

Ohjaus: Liisa Karanko
Käsikirjoitus: Per Olov Enquist
Lavastus: Leena Vaselnikov

Rooleissa

August Strindberg – Heikki Kustila
Siri von Essen Strindberg – Anneli Larkia
Caroline Marie David – Päivi Sinkkonen
Viggo Schiwe – Veli-Pekka Teponoja

Tribadien yö / Miesvihaajat. Heikki Kustila, Veli-Pekka Teponoja, Päivi Sinkkonen ja Anneli Larkia.