Tie Mekkaan

Tie Mekkaan

Athol Fugard

Tie Mekkaan on Athol Fugardin kirjoittama näytelmä, joka kertoo kahden naisen ystävyyssuhteesta. Sen taustana on Etelä-Afrikkalaisten roturistiriitojen tuoma eriarvoisuus, itsenäisyys ja vapaus.

Oleskellessaan eräässä Etelä-Afrikan syrjäisen maaseudun kylässä kirjailija löysi talon, jonka piha oli täynnä outoja veistoksia. Hän sai kuulla talossa asuvasta valkoisesta, paikallisesta taiteilijasta, Helen Niemandista, joka miehensä kuoltua eristäytyi muusta maailmasta ja alkoi tehdä veistoksia sisäisten näkemyksiensä perusteella. Parin vuoden kuluttua Helen riisti oman henkensä pitkän masennuskauden päätteeksi.

Kirjailija sai sysäyksen tekstilleen, kun hän tapasi myöhemmin Helenin ystävättären, Elsan, ja kävi tämän kanssa keskustelua Helenin elämään ja naisten ystävyyteen liittyen.

Näytelmän keskiössä on Helenin taistelu oman, epäsovinnaisen taiteensa tekemisestä ja hänen kamppailunsa persoonalliseen taiteilijaminänsä oikeuttamiseksi. Se saa jännitteensä nuoren Elsan ja Helenin keskinäiseen ystävyyteen ja luottamukseen liittyvistä kysymyksistä, Mariuksen edustamista yhteisön ennakkoluuloista ja painostavasta holhouksesta.

Helenin sisäinen valo, mistä se on peräisin?


Ensi-ilta torstaina 13.4.1989

Paikka: Turun Ylioppilasteatteri
Aika: kello 19.00


Työryhmä

Ohjaus: Mauri Heikkilä
Käsikirjoitus: Athol Fugard
Lavastus: Kaarlo Arosuo
Kuiskaaja: Sirkka Ruohonen

Rooleissa

Helen – Liisa Karanko
Elsa – Liisa Sinisalo
Marius – Pekka Aulin

Tie mekkaan -juliste